Szolnoki Shito Ryu karate története

A szolnoki shito ryu karate története 1988 – ig nyúlik vissza. Ekkor kezdődtek az első edzések a Tallin Általános Iskola tornatermében Haluska András edző vezetésével.
Rövid időn belül népszerűvé vált a shito ryu karate Szolnokon. Több helyszínen Szolnokon / közgazdasági szki, szolnoki honvéd kollégium, Hermann Ált iskola /, illetve Jászalsószentgyörgy és Rákóczifalva helyszíneken is elindult a shito ryu karate gyakorlása.

1991 – re több mint száz fő gyakorolta a shito ryu karatét Szolnokon és vonzáskörzetében. A megnövekedett szakmai igények következtében folyamatosan kerestük azt az irányt, ahol a shito ryu karatét az eredeti alapelvek alapján magas szinten oktatják. 1992 ben kiutaztunk Spanyolországba, ahol részt vettünk Yasunari Ishimi 7. danos mester SHITO KAI nyári edzőtáborában. Az edzőtábor szakmaisága és a mester rendkívüli személyisége egyértelművé tette, hogy nekünk ezt a Shitokai vonalat kell követnünk.

Innentől számíthatjuk a „SHITOKAI SZOLNOK” szervezet kialakulását. 1993- ban már megrendeztük az AXON KUPA Nyílt Shitokai Európa Kupát, ahol több száz versenyző mérte össze tudását. A verseny díszvendége volt Ishimi mester is, aki egyben nemzetközi Shitokai edzőtábort is tartott Szolnokon.
1994 – ben a Madridban tartott nyári nemzetközi edzőtáborban Haluska András 1 dan fokozatra sikeres vizsgát tett.
1995-től több nyílt shito ryu gyermek versenyt szerveztünk „ Jászkun Kupa” néven, melyet 3 évben is a Szolnoki Shitokai szervezet nyert meg. A 2000 – es évek közepétől rossz sportpolitikai döntések sorozata és sensei Ishimi betegsége miatt megszakadt a kapcsolat az Európai Shitokai – al és sensei Ishimi – vel is.
Többszöri kapcsolatfelvételi próbálkozás után 2012 – ben több nemzetközi Shitokai edzőtáborban is részt vettünk, ahol sikerült meghívnunk Ishimi Sensei – t, hogy ismét tartson edzőtábort Magyarországon.

2013 tavaszán ismét Shitokai nemzetközi edzőtábor került megrendezésre Magyarországon. Ekkor újjá alakult a Shitokai Hungary szövetség, melynek alapító tagja a Shitokai Szolnok szervezet. 2014 – ben újra Szolnok adott helyet a nemzetközi Shitokai edzőtábornak. Ezzel egy időben megnyitottuk a Shitokai Szolnok Központi edzőtermét, melynek avatásán Ishimi Sensei is részt vett.

Azóta folyamatos szakmai kapcsolat van a európai shitokai szervezettel. Rendszeresen veszünk részt nemzetközi edzőtáborokban, továbbképzéseken és versenyeken egészen napjainkig……